Cégéres Borkimérde Borkereskedés Diósd - Érd06-30-249-0044 szonda.orsolya@gmail.com

Nagy & Nagy Borászat

nagyesnagyboraszat

A Nagy és Nagy Borászat eredetileg két testvér, Nagy Lajos és Nagy Csaba közös vállalkozásaként indult 1999-ben. Azóta a képlet némileg változott, hiszen a két Nagy immár Noémit és Franciskát, Lajos két lányát jelenti, akik fiatalos lendületet vittek a 100%-ban családi tulajdonú pincészet életébe.

A borászat a közelmúltig Uzsán, egy 16.000 hektoliter kapacitású telephelyen működött, de 2018-ban a család megvásárolta Rizapusztát, így további 40.000 hektoliterrel bővültünk. Az egykori uradalmi majd szövetkezeti pincét nagy erőkkel újítjuk, csinosítjuk, impozáns birtokközpontot alakítunk ki, korszerű technológiával, a Balaton egyik legnagyobb feldolgozó, tároló és palackozókapacitásával. A palackozás már teljes egészében itt folyik, de a szőlő és a borok egy részének feldolgozásában, kezelésében, tárolásában Uzsa is fontos szerepet kap. Rizapusztán a reduktív technológia, nagy teljesítményű pneumatikus prések, rozsdamentes acél berendezések mellett fahordós érlelőtérrel is rendelkezünk, mely Prémium boraink érlelésénél kap szerepet.

Balatoni földrajzi megjelöléssel ellátott boraink reduktív módon, azaz acéltartályban, oxigén kizárásával készülnek, ezáltal meg tudjuk őrizni a szőlő eredeti gyümölcsös aromáit, zamatait. Mindennapi fogyasztásra szánt, kiváló ár-érték arányú tételeknek szántuk ezeket a borokat, melyek baráti beszélgetésekhez, piknikezéshez vagy akár egy jóízű nyári fröccs alapanyagának is ajánlhatók. Fiatalos, friss hangulat, amit azonban minden korosztály értékelni tud. És persze ne felejtsük el megemlíteni a Balaton jellegzetes termőhelyeit, ahonnan származnak: Badacsony, Balaton-felvidék és a déli oldal. A címkék is különlegesek, a pincészetben aktívan dolgozó két tulajdonos Noémi és Franciska, emiatt fontosnak tartottuk, hogy az igényes női ízléssel elkészített borokhoz nőies címke is társuljon, a művészi megfogalmazás a Balaton tündéreire, sellőire utal, itt-ott felidézve a két hölgy vonásait is.

Válogatott tételek, melyeknél fontosnak tartottuk kiemelni két borvidékünket, a Badacsonyt a Kéknyelű és az Olasz rizling, illetve a Balaton-felvidéket a Chardonnay esetén. A szőlő gyümölcsös zamatainak, aromáinak megőrzése ezeknél a boroknál is fontos szempont, azonban itt már több kell: válogatott, kifogástalan egészségi állapotú, jól beérett szőlő, ásványos karakter, a szokásosnál is nagyobb odafigyelés a technológia minden lépcsőfokán.

>nagyesnagyborok